…eller för sextio år sedan
Nutiden fortsätter att håna mig. Kanske så även 2012. Men detta blir året då jag planerar för flykten. Jag ska bort. Kanske via en tidsmaskin. Kanske genom någon sorts magisk viljekraft jag ännu inte har lärt mig hantera. Jag vet inte hur. Jag vet inte när. Men jag vet att det kommer att ske. Det är dags att förbereda sig.
År 1814 publicerades Walter Scotts roman Waverly or, ‘Tis sixty years since. Boken, som handlar om det jakobinska upproret i Skottland 1745, har sedan dess, något oegentligt, betraktats som den första historiska romanen. Boken blev en succé och Scott följde upp med en mängd historiska romaner. Ivanhoe och Rob Roy är några av dessa.
Visst hade historiska berättelser skrivits dessförinnan. Men med Waverly lade författaren fram en mall för hur historia ska skrivas och förstås av senare generationer. I Scotts berättelser blir vanliga människor involverade i verkliga historiska händelser. Skildringarna är fulla av detaljer om tidigare perioders föremål, språk, seder och bruk.
Undertiteln ‘Tis sixty years since har ofta fungerat som mönster för vad som kan betraktas som en historisk roman. Historiska romaner och noveller ska utspela sig minst sextio år tillbaka. Minst. Denna regel har för länge sedan tagit steget från att vara oskriven till att analyseras och ältas av litteraturhistoriker.
Den sextioårsgränsen är även rättesnöre för det historiska tema jag kommer att följa här. Fram till dess att jag lärt mig färdas i tiden är jag fast. Men det betyder inte att jag tänker tiga still och bara ta emot nutidens ständiga slag i ansiktet. På denna blogg kan ni följa mina förberedelser inför resan.
5 antika författare ska läsas
Jag kan redan känna antikens visdom dundra mot mig.
10 kilometer ska tillryggaläggas
Om jag snubblar in på Place de la Concorde i Paris vid fel tillfälle, säg 1793, kan det vara läge att inte se ut som ett uppsvällt gödsvin. Målet är därför att springa. Springa, springa och springa. 2012 blir ett fruktansvärt och årslångt träningspass. Vid slutet av året ska jag kunna springa en mil utan att ta en enda paus.
15 spel ska spelas på PC
Jag ska spela femton spel. Dessa ska antingen utspela sig i dåtiden eller i framtiden. Nutiden är bannlyst. Dock är det inte nödvändigt att spelens handling tar plats i den ”verkliga” historien. En fantasymiljö med feodal samhällsstruktur liknande den i Europas medeltid fungerar alldeles utmärkt. Det viktigaste är att mitt blankvapen får dricka blod.
20 faktaböcker om historia ska läsas
Det är alltid bra att veta mer om tiden man ska besöka. Verdun året 1916 är till exempel ingen trevlig miljö för en DeLorean. Jag ska därför läsa tjugo faktaböcker om historia.
25 byggnader uppförda före 1900 ska besökas
Det kan vara nyttigt att få ett hum om forna tiders arkitektur. När jag väl anländer till slottet Tre kronor vill jag inte stå där med öppen mun och se ut som en massreinkarnation av varenda byidiot som någonsin funnits i detta land.
30 röda klädesplagg ska införskaffas
Det arbetar väldigt vackra kvinnor i butiken där jag köper mat. Tyvärr rämnar deras ansikten i lika delar medömkan och äckel då de ser den mängd godis jag inhandlar. Min mest ansträngande aktivitet när jag läser om historiska händelser är nämligen att förse munnen med en strid ström onyttigheter ur närmaste godispåse. Hur ska jag kunna hålla tjejernas skönhet intakt och samtidigt skyffla i mig den mängd socker som krävs? Springandet är kanske inte tillräckligt, men jag tror att lösningen kan vara röd. Eld, blod, styrka, kraft, krig, begär, passion och kärlek – färgen röd är dramatisk och energisk som få. Det är en utmärkt färg att drapera sig i när man slits in i Clios famn. Färgens laddade egenskaper kommer på ett övernaturligt sätt väga upp mitt kroppsliga förfall.
35 bilder på stumfilmsaktriser ska införskaffas
Snygga, dramatiska kvinnor med extrema accessoarer, överdrivet agerande och kolsvärtade ögon. Inte underligt att dåtidens karljävlar blev alldeles till sig. En drös idolbilder kommer att bygga upp min egen lidelse alldeles lagom till jag anländer till 20-talets Hollywood.
40 vykort föreställande svenska monarker ska införskaffas
Eftersom jag ska besöka ett flertal av Sveriges regenter när tillfälle ges är det bäst att lära sig lite mer om hur de såg ut. Då den svenska monarkin i sig fungerar som länk till vår historia och vårt kulturella arv går det att tumma på regeln om sextio år. Bilder av Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf är alltså tillåtna eftersom kungahusets historiska förankring förenar oss med tidigare generationer. Visst skulle man kunna glo ihjäl sig på bilder med hjälp av nätet. Men hur kungavänligt är det? Nu när republikanernas hydrahuvuden attackerar från alla håll känns det mer monarkistiskt och rojalistiskt att jaga fysiska bilder.
45 ägg med historiska motiv ska placeras ut i Skövde
Historiska händelser och personer ska avbildas på ägg. När datumet för en viktig historisk händelse infaller kommer jag att placera ut ett lärorikt ägg någonstans i Skövde
50 historiska romaner ska läsas
Jag ska läsa femtio historiska romaner. Men precis som när det gäller de femton spelen är det tillåtet att gå framtidens och fantasins vägar. Även kontrafaktisk historia är tillåten.